lørdag den 23. oktober 2010

Skønne Skaraborg

I det lille frugtbare område mellem Sveriges to største søer, Vänern og Vättern, ligger naturskønne Skaraborg. Det var her korsridderen Arn huserede, og området er perfekt til store naturoplevelse i efteråret.

Midt imellem de to gigantiske søer Vänern og Vättern der begge er så store som havet, når man står ved deres bred ligger områder Skaraborg, der er rig p både natur, kultur og historie, og et oplagt feriemål i efteråret, hvor de store skove falmer og så småt begynder at smide bladene.

Udover den utroligt smukke natur, der præger det frodige område mellem Sveriges to største søer, så er Skaraborg ægte kulturhistoriske oplevelse.

Tempelridderen Arn fra Jan Guillous berømte triologi ’huserede’ her i området, og i virkeligheden har både sten- og middelalderen sat sine tydelige spor i Skaraborg.

Besøg i eksempelsvis Vernhems Klosterkyrka, som spiller en central rolle i historierne om Arn, eller domkirken i Skara, der knejsende bidrager til den kulturelle oplevelse området kan byde på. Til landskabets skønhed bidrager også Läckö Slott et af Sveriges smukkeste barokslotte på Kållandsö.

Tilbage til stenalderen

Ønsker man at opleve Sverige som i helt gamle dage, så er Ekehagens Fortidsby et oplagt udflugtsmål. Fortidsbyen er et oplevelsescenter og fritidsmuseum med fokus på Sveriges ældste historie: sten-, bronze- og jernalder.

Ekehagen Fortidsby ligger midt inde i en fredfyldt egeskov. Her kan i opleve huse, som de så ud i stenalderen, langhuse med dyr og omkringliggende marker fra bronzealderen samt en jernaldergård med sin egen smedje.

En anden herlig aktivitet for børnene findes på Rörstrand Center i Lidköping. Her har man i mere end 100 år skabt fantastisk porcelæn, og i dag er det et center for design, udvikling og museum, hvor fortid, nutid og fremtid mødes. Børnene kan her prøve at dreje og male deres helt egen kop.

Efter en dag i fortiden eller med keramik i hænderne trænger maven til forkælelse, og så er de måske en idé, at besøge en af de mange høstfester, som der er tradition for i Skaraborg. I slutningen af september og starten af oktober viser producenter af råvarer og fødevarer årets høst frem, og byder på alt fra råvarer til færdige retter.

Der er mulighed for at opleve og nyde maden under hyggelige former i restauranter og boder.

Fakta: I Arns fodspor
Arn Magnusson voksede op i middelalderens Sverige i Skaraborg Len mellem Värnern og Vättern. Ganske vidst er han kun en litterær person, digtet frem af den svenske granit af den svenske spændingsforfatter Jan Guillous. Men Arn Magnusson er alligevel så sandsynlig, at han kunne have eksisteret, og derfor har svenskerne i senere år valfartet til hans hjemegn i Västergötland for at se sporene af hans tid i landskabet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar