tirsdag den 26. oktober 2010

Astrid Lindgrens virkelige verden

Tag rundt i området omkring Astrid Lindgrens Verden, og oplev det, der inspirerede forfatteren.

Når man kører i Småland, genkender man tydeligt steder, som kunne optræde i Astrid Lindgrens bøger. Små, røde huse, der i et kort glimt kunne ligne Katholt, et stort skævt hus, der kunne være Villa Villekulla efter en renovering, eller en landsby, der lige kunne være Bullerby.

Men hvorfor ikke opleve de steder, der faktisk har givet forfatteren inspiration til sine bøger og lagt kulisser til filmatiseringerne af historierne? For Astrid Lindgrens forfatterskab bygger i høj grad på hendes oplevelser som barn i området omkring Vimmerby.

Et godt sted at begynde er der, hvor det hele begyndte – i Astrid Lindgrens barndomshjem, Näs. I det røde 1700-tals hus legede Astrid Lindgren og hendes fire søskende et frit børneliv uden at deres forældre blandede sig ret meget.

Som voksen fik hun restaureret huset, så det i dag fremstår som dengang, hun selv oplevede børnemagien der. Går man ud i haven, står det træ, der siden blev til Pippis saftevandstræ i en af fortællingerne, som Astrid Lindgren fandt på til sin datter. Ved huset kan man stadig opleve det træværksted, der siden gav inspiration til tilflugtsstedet for en vis Emil, eller køkkenet, hvor hun selv fik fortalt sagn, ligesom tyttebær-Maja kunne fortælle for Emil og Ida.

I pavillonen ved siden er der skiftende udstillinger og scenerier, der viser episoder fra forfatterens barndom, hvis man vil lære Emils mor bedre at kende. 15 kilometer væk fra Näs og Vimmerby ligger Sevedstorp… men for alle barnlige sjæle vil det være Bullerby. Her voksede Astrid Lindgrens far op. Han var en god historiefortæller, der fyldte lille Astrids hoved med skildringer af mennesker og situationer, som senere også fandt plads i hendes bøger.

En tur rundt i Sevedstorp er samtidigt en tur rundt i kulisserne til filmen om børnene fra Nord-, Mellem- og Sydgården, hvor drengene driller pigerne, og alle ender med at være gode venner igen.

Har børnene eller forældrene lyst til at være Emil fra Lønneberg, kan de tage 25 kilometer fra Vimmerby for at besøge Katholt. Gården lå der, da filmholdet ledte efter det rette sted at optage filmene om Emil. Det eneste, der manglede, var værkstedet, som skarnknægten skulle søge tilflugt i. Det blev bygget af filmholdet – og det står der stadigt.

Fakta om Astrid Lindgren
  • Astrid Lindgren blev født i 1907
  • Den første bog, hun skrev, var ”Pippe Lang-strømpe” – og den sidte ”Ronja Røverdatter”
  • Näs er Astrid Lindgrens barndomshjem. En kilometer nord for Vimmerbys centrum – tæt ved Astrid Lindgrens Verden. Der er rundvisninger i huset og udstillinger i pavillonen
  • Katholt hedder Katthult på svensk og ligger i Gibberyd ved Marianelund, 25 kilometer fra Vimmerby
  • Bullerby hedder rigtigt Sevedstorp og ligger 15 kiometer fra Vimmerby
  • Der er 50% rabat på entré til Lindgrens Näs med billet fra Astrid Lindgrens Verden

Ingen kommentarer:

Send en kommentar