torsdag den 28. marts 2013

Glashotellet der ikke er helt gennemsigtigt

Så du bør gå indenfor, hvis du vil opleve det hele. Det kan lade sig gøre, både som nysgerrigt turist eller på rundvisning.

Glashotellet kalder mange det. Men det rigtige navn er nu Kosta Boda Art Hotel. Begge navne lever nu fint op til indholdet. For der er glas og glaskunst overalt i dette enestående hotel, som naturligvis ligger i den del af Sverige, der går under navner Glasriket.

I det centrale Småland har man i skovene, det nødvendige brændsel til Kosta Glasværk, der har produceret glas uafbrudt siden 1742. Og der er stadigt i Glasriket fuld gang i yderligere 15 glaspusterier, hvor en række glaskunstnere skaber noget af verdens fineste glaskunst. Det ses også her på hotellet.

Det usædvanlige 4-stjernede hotel kan, ud over sit fortryllende indhold og design, bryste sig af at have ”Sveriges bedste tema-spa”.

Kosta Boda Art Hotel er ikke som noget andet hotel, hverken du eller andre har oplevet. Og oplevelsen begynder allerede udenfor.

Kosta Boda Art Hotel
Baren i Kosta Boda Art Hotel
For du spærrer øjnene godt op, allerede før du kommer inden for på hotellet, fordi du allerede har kastet nysgerrige blikke ind igennem vinduerne. Og måber. Et kig ind på baren, der er skabt af 4 tons koboltblå glas, omgivet af ikke mindre blå stole af solidt glas, og et bølget lidt lysere blåt glasloft, får straks en til at tænke, at baren må ligge under havet. I hvert fald synes den blå time aldrig at ophøre her, hvor lamperne hænger fra loftet som store istapper eller lysende stalaktitter i en drypstenshule.

Hotel og galleri
Og næppe har du sat dine ben i foyeren på vej hen mod receptionen, før den verdensberømte glaskunstner Bertil Valliens udsmykninger på væggene, og hans kæmpemæssige lampe bestående af omkring 600 mundblæste glasbobler i forunderlige former, giver en fornemmelse af at være på en kunstudstilling.

Det samme gælder glassene skulpturerne i baren, i restauranten, på værelserne med håndvaske af glaskunst og ja, alle andre steder på hotellet, som er ét stort showroom for glaskunst. Store fabeldyr i vilde farver, flasker så skæve i baren, at du skulle tro de e i gang med en fælles nedsmeltning, danser eller er stærk påvirket af indholdet. Navne som Ulrika Hydman-Vallien, Göran Wärff, Kjell Engman, Anna Ehrner, Bertil Vallien, Åsa Jungnelius og Ludvig Löfgren har hver for sig udsmykket hele afsnit af hotellets korridorer og værelser.

Lysekroner du husker
Anna Ehrner har skabt et mange meter langt løvspring af en lysekrone med grønne og gule blade, der hænger dybt fra glastaget og oplyser flere etager ned mellem en bred vindeltrappe. Göran Wärffs meget lange, næsten bibelske Jacobsstige støbt i solidt glas, rækker mod himlen i alle regnbuens farver. Eller hvad med at se Kjell Engmans udstilling af glaskunst på bunden af den fantastiske svømmepøl i spa-sektionens smukke søjlehal. Bare hop i badetøjet og dyk ned mod bunden.

”Jo, jeg må da ofte levere nye skulpturer i glas til væggene, fordi gæsterne på hotellet køber nogle af dem”, fortæller Bertil Vallien. Hans enorme og ret fantastiske lampe med 600 glasbobler over et stort bord med en plade, der vejer 650 kilo, venter stadigt på en køber. Det lille prisskilt råber, at der skal være mange penge på bankkontoen. Prisen er 2,5 millioner svenske kroner.

Der er tre kategorier af værelser at vælge i mellem, de luxe, superior og standard. Ulrica Hydman-Vallien har udsmykket også en række af standard værelserne. Et værelse er udsmykket af hende med friser på væggene af hendes karakteristiske stiliserede dekorationer, og fristende skåle og vaser på borde og vindueskarme.

Ved siden af receptionen findes en butik, hvor standhaftigheden også kommer på en virkelig voldsom prøve. Er du ind imellem mæt af sanseindtrykkene af al denne glaskunst, byder hotellet på mange muligheder: Tag en svømmetur i poolen med temperatur på 28 grader(og glaskunst i dybet).
Sådan finder du Glashotellet Kosta Boda Art Hotel
  • Fra færgelejet i Helsingborg kører du ad E4 i retning: Stockholm. Ved Ljungby tager du Vej 25 mod Växjö og Kalmar. Hvis du ikke vil gøre ophold ved Glasmuseet i Växjö, forsætter du ad Vej 25 mod Kalmar og kan ved Lessebo tage en mindre vej til venstre mod Kosta, eller fortsætte lidt længere ad Vej 25 stadigt i retning mod Kalmar og ved Eriksmåla tage den lidt større Vej 28 til venstre det sidste stykke til Kosta, hvor du finder både Kosta Boda Art Hotel og Kosta Boda Outlet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar