Den sydlige del af Öland er som skab til cykle- og vandreture, orkidejagt, fuglekiggeri og fortabelse i historien på den store åbne slette Alvaret. Ind imellem kan u lade dig forkæle med lokale retter, spa og smagsprøver fra verdens måske største whisky-bar.
I oldtiden var det meget populært at bo på Öland. Selvom den skandinaviske befolkning var under en 10. del af, hvad den er i dag, boede der for mere en 1.000 år siden dobbelt så mange mennesker på Öland som i dag. En kendsgerning som lokale bønder helt bogstaveligt er stødt på, når de har sat en spade eller en plov i jorden. Det vrimler simpelthen med gravhøje, runesten og borgruiner. Du møder dem overalt, og selv om der er registreret over 9.000 fortidsminder, findes der antageligt endnu flere, som er sandet til eller pløjet ned.
Det har næsten altid været attraktivt at bo ved havet. I dag mest på grund af lyset og udsigten, min i fortiden var det af helt andre praktiske – ja livsvigtige - grunde. En boplads ved havet sikrede både fiskeri og handel med omverden. Og det forklarer, at Öland med sin placering i Østersøen og sin lange kystlinje var sø populær i ældre jernalder og i vikingetiden.
Blandt de mange fortidsminder er Fornborgene et særligt kapitel. Selvom det var en fordel at bo ved havet, har vores forfædre også haft brug for at beskytte sig mod angreb udefra. Omkring år 300-400 blev der derfor opført ikke færre end 18 cirkelrunde fornborge på Öland. En af disse, Eketorps Borg på Stora Alvaret, er den eneste, der er fuldt udgravet og genopbygget, som man mener den har set ud med 50 huse og plads til 200 indbyggere bag murene.
Eketorps Borg er indrettet som et levende museum, der kan besøges i sommerhalvåret.
Uendeligheden
Du kan godt tage bilen til Öland, bare du husker at efterlade den et par dage af gangen og går eller cykler i stedet.
Du kan nemlig ikke opleve sydøens største attraktion, Stora Alvaret, ved at køre rundt i bil. Det er ikke som med bjergmassiver og store vandfald, der masser indtrykket ind gennem bilruden. For at opleve Alvarets væsen skal du bevæge dig derind. Og det første, du fornemmer, e den sjældne stilhed, der opstår i fraværet af biler. Det næste er fuglesangen og den flade, uendelige ensartethed: Ensomme græsstepper kun afbrudt af gumlende kvæg og stengærder, der syne at at fortsætte ind i uendeligheden. Og så er det, du måske får øje på en rødspove, der spankulerer langbenet rundt på diget, en plet med et helt specielt farveorgie af lav og andre nøjsomme vækster, der stortrives på den tørre kalkstensslette. Så opdager du den første orkide og så en til – og endnu en. Pludselige er du omgivet af et blomsterhav.
Det kan være lutter orkideer – på Öland er der ikke færre end 30 forskellige arter: hvide, gule, røde og alle varianter af violet – eller det kan være en broget blanding af fjeldnelliker, alvarløg, blomstrende kløver, chikorie og Ölands soløje, der ikke vokser andre steder i verden end her.
Ölandsleden
Öland er gennemskåret af vandre- og cykelstier med fællesbetegnelsen Ölandsleden. Flere af dem løber på langs og tværs af Alvaret, nogle ud ved kysten, og det kan bestemt anbefales at følge disse stier frem for landevejen.
På turistbureauet i Färjestaden kan du både leje cykler og købe en færdig cykelpakke med kort, ruteanvisning, fire overnatninger og madpakker. En oplagt mulighed for feriegæster, der sætter pris på motion, natur og velvære. Ruten er planlagt med overkommelige distancer på 30-40 kilometer om dagen. Men for de bedste oplevelser anbefales det at gøre afstikkere fra ruten, især ind på Alvarat. På cykelturens sidste dag kan du se frem til ophold på Hotell Skansen, der har et af Øens bedste køkkener, en spa-afdeling og angiveligt verdens største whiskybar med så et mangfoldigt udvalg, at du formentligt skal holde alle fremtidens ferier på Öland, hvis du skal nå at smage dem alle.
Fugle ved Långe Jan
Inden du overgiver dig helt til massage, spa og whiskytåger, skal du huske at besøge Ottenby Naturreservat på sydspidsen af Öland. Her er kongegrave, dådyrflokke og fuglereservat.
Ikke mindst fuglelivet er noget ud over det sædvanlige, og det store fugletræk i oktober tiltrækker hvert år ornitologer og fugleelskere fra hele verden. Faktisk kommer her flest besøgende om efteråret.
Et fint lille museum, Naturrum, har en interaktiv udstilling med øens vilde fugle, og der er mulighed for at leje fuglekikkert. Og fra toppen af Långe Jan, der med sine 42 meter er Sveriges højeste fyrtårn, er der formidabel udsigt over havet og naturreservatet, hvor tranetrækket i september er en af de store seværdigheder.
Fakta om Öland
Öland er 137 kilometer lang og godt 15 kilometer på sit bredeste sted. Der er 24.600 indbyggere.
De første mennesker kom til Öland allerede for 8.000 år siden, og i perioder har der boet dobbelt så mange mennesker som i dag.
I 2.000 blev det sydlige Öland optaget på UNESCO’s verdensliste som særligt bevaringsværdigt kulturlandskab.
Store Alvarat
Store Alvarat er den kalkstensslette, der dækker en stor del af det sydlige Öland. Sletten strækker sig over 26.000 hektar, hvilket svarer til 50.000 fodboldbaner. Den har fået sit navn efter kalkstenslaget, som på svensk hedder alv. Kalkstenssletter findes kun få andre steder i verden, blandt andet på Gotland, og denne på det sydlige Öland er verdens største. På Alvaret vokser en stor mangfoldighed af planter, der er afhængige af kalk og trives i tørke. Alvaret bliver afgrænset af kreaturer, hvilket er en betingelse for den store planterigdom, der ellers ville blive kvalt af buske og høje græsser.
Golf på Öland
Der finder otte golfbaner på Öland, heraf fem 18-hullers baner, hvor den ene, Grönhögen Golf Links, ligger på den sydlige del af øen. Begrebet Golf Links henviser til, at banen ligger ved kysten og grundlæggende er skabt af naturen og græssende får. På Grönhögen Golf Links finder du også flere eksemplarer af de smukke orkideer og den unikke flora på Öland.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar