lørdag den 30. marts 2013

Uendeligt smukke Kullen

På den anden side af sundet ligger det måske smukkeste naturområde i hele Sydsverige. Det er et højtliggende stykke svensk natur på toppen af klipper og højdedrag lig ud til havet mod Danmark.

Det tager mindre end en time at køre fra færgelejet i Helsingborg op til Kullen og Kullaberg naturreservat og derefter kan der nemt gå en hel dag med at gå på opdagelse i det enestående landskab, der overrasker med alt fra et blåt hav under dramatisk klippefremspring til grønne enge, hede og moseområder, smukke gamle landejendomme samt frodig skov og vilde bær. På Kullen findes alt hvad en naturelsker søger, uanset om du er dig selv eller par, gode venner eller hele familien.

Følg stierne
Kullen er en spidset halvø med hav hele vejen rundt. Følg de afmærkede stier og årstiderne og pluk svampe i efteråret og bær om sommeren. Se rådyr og vilde kaniner i skoven og følg fuglelivet i luften.  Omkring 275 fuglearter er observeret i området omkring Kullen, hvor også store havfugle søger ly fra Atlanten efter storm og hårdt vejr. I vandet og ud fra strandene gælder det småhvaler som marsvin, små og store fisk, søpindsvind, krebs og muslinger. Et godt sted at starte kunne være direkte fra Mölle by og derfra kan I spadsere langs strandkanten mod Ramsvig og Ramsvig Café, der ligger ud til vandet. Fra Ramsvig kan Ifølge den rødt afmærkede rute overfor p-pladsen, der guider jer forbi en smukt anlagt golfbane og videre gennem skov og eng til Kullens 78 meter høje klipper, der vender mod Kattegat og Danmark og med Skandinaviens stærkeste lysende fyr på den yderste klit.

Nøgenbad i sommeren
Kullen har en lang række badestrande og specielt området omkring Ramsvik blev kendt i første halvdel af 1900-tallet som et af Europas mest eftertragtede badesteder. Stedets popularitet skyldtes, at mænd og kvinder kunne nøgenbade sammen og denne løssluppenhed førte til en direkte togforbindelse fra Berlin til den lille idylliske havneby Mölle.

Mölle by har lige siden været kendt for sine badehoteller med det hvide Grand Hotel Mölle som det mest imponerende, beliggende på klipperyggen over byen, havnen og havet. I det hele taget er der en perlerække af små hyggelige hoteller, restauranter og cafeer på Kullen. Et par af dem ligger ved den lille strandvig i Arild, der har et bedårende lokalmiljø med en lille havn og en hyggelig frokostrestaurant på Strand Hotellet. Det er også her I finder Rusthållargården og et fint kagebord om eftermiddagen.

Spektakulær kunst
Lars Vilks Nimis
Lars Vilks Nimis
Anderledes specielt bliver det, hvis I tager ud til Himmelstrup og Skäldervikens Strand omkring et par kilometer syd for Mölle mod Brunnby og Jonstorp, hvor kunstneren og kunstprofessoren Lars Vilks gennem 20 år har opbygget en 150 meter lang træskulptur af områdets drivtømmer. Kunstværket, som har fået navnet Nimis, der betyder ”for meget”, er stærkt omdiskuteret, fordi det er opført i et fredet område direkte i naturen og uden en egentlig byggetilladelse, men dog med en hvis stiltiende anerkendelse. Uanset hvad, er det et spændende kunstværk, som årligt tiltrækker tusinder af turister ned af bakker og klipper mod Skäldervikens Strand. I krattet mod havet kan alle, der vover turen, se det naturtro kunstværk, som specielt børnene elsker at gå og kravle på. En lang gangbro med en åben tunnel fører den besøgende ind gennem hele kunstværket og direkte ud til havet, hvor et nyt kunstværk – Arx er opført af 150 tons sten og beton. Trods kritiske røster har de to imponerende kunstværker gennem årene høstet stor anerkendelse og er i dag et stort og eftertragtet turistmål med 30.000 besøgende hvert år. Hele projektet har fået navnet Ladonia, og er nu flyttet ind på nettet og erklæret for selvstændig nation. Se selv hvad i mener om Nimis. Det skal siges, at turen ned af skrænterne kræver en god fysik, men for de fleste er den hele turen værd.

Fakta om Kullen
  • Afstand fra Helsingborg ca. 35 kilometer
  • Kør mod nord til Höganes ad hovedvej 111. Fortsæt gennem byen mod Mölle. Fra den lille havneby Mölle køres gennem et smukt landskab til Kullen Fyr og museet Naturum, hvor de har en moderne udstilling med information og diverse kort med stier og ruter rundt i området. Der er omkring 5 kilometer fra Mölle Havn til Naturum Museum og Kullen Fyr, der ligger på klipperne ved kysten med udsigt mod Danmark.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar