søndag den 21. april 2013

Fredriksdal friluftsmuseum Helsingborgs åndehul

Alle sanser bliver pirret på friluftsmuseet Fredriksdal, som er en udflugt i levende historie med herregårdmiljø, almuekultur, gamle bykvarterer og rosarium.

En kart million årlige gæster kan næppe tage helt fejl. Derfor er det absolut en god idé at slå vejen forbi Fredriksdal – miniatura-udgaven af Skåne, som du finder to kilometer nordøst for hjertet af Helsingborg.

Her ligger Sveriges største frilands- og havemuseer med havehistorie, herregårdsmiljø, almuekultur og gamle håndværk – ligesom der på de ikke mindre end 36 hektarer også kan opleves både marker, enge og naturtyper, der er typiske for de forskellige dele af Skåne.

Fredriksdals historie går helt tilbage til 1700-tallet. Direktør Friedrich Wilhelm Costeras statelige herregård stod klar i 1787, og gennem århundrede voksede Fredriksdal sig til et stort gods. Haver og parker blev bygget, og den store køkken- og urtehave voksede med.

Den sidste private ejer af stedet var konsul Oscar Trapp og hans enke Gisela skænkede hele ejendommen til Helsingborgs by.
Fredriksdals friluftsmuseum
Fredriksdals friluftsmuseum

I 1923 blev Fredriksdal åbnet for offentligheden – og i 90 år har generationer nydt dette hyggelige og smukke udflugtsmål, hvor landskabets historie bevares, og hvor mangfoldigheden lever i haverne og på museerne.

At besøge Fredriksdal er som at sætte sig ind i en tidsmaskine, og området er året rundt fyldt med oplevelser for både børn og voksne, som kan følge med herregårdsfrøkenerne på vandretur, se køerne græsse, købe en pose karameller i bykvartererne, besøge værkstederne eller nyde en dejlig kop kaffe med kage under æbletræerne.

Og har du lyst til i stedet bare at sætte dig i græsset med din medbragte picnickurv, lukke øjnene, lytte til fuglene og mærke den lune sommersol kærtegne dine kinder, så er det selvsagt også en mulighed. På Fredriksdal går tiden i stå, og du bestemmer helt selv tempoet.

Du mødes ved indgangen af et genskabt 1800-tals bykvarter med håndværk og historiske gader. Her ligger også et gammelt, smukt trykkeri med udstilling af det typografiske håndværk, ligesom du også her finder bla. en gammel købmandsbutik, en frisørsalon og et krukkemageri.

Roser, roser og atter roser
Men udover de mange haver – botanisk have, køkkenhave, krydderhave, frugthave… - har man på Fredriksdal kastet kærligheden over roserne, og det er en oplevelse at besøge den store velduftende og farverige rosenhave med ikke færre end 450 arter og hybrider af gammeldags roser, hvoraf de fleste stammer fra før 1920.

Den botaniske have med vilde blomster fra Skåne er Nordens eneste landskabsbotaniske have, og den rummer mere end 1400vilde plantearter. Heraf også mange planter, som ikke længere kan opleves i naturen. Og i køkkenhaven findes de grøntsager, som var almindelige i 1800-tallet.

Læg hertil en krydderihave, kornmarker, græsgange, 60 æblesorter, 40 pæresorter og 10 blomme- og kirsebærsorter, en skånsk bondegård med alle de dyr, som hertil hører, og en kæmpestor naturlegeplads – Troldeskoven – så er billedet af en dejlig familiesommerdag i Helsingborg vidst fuldendt.

Paradis for børn
I er der ikke mindst fokus på børnene i Fredriksdal, og under familieugerne i juli bliver det også muligt at drage på ”insekt-safari” i søerne, at bygge sit eget humlebi-bo og lave sit eget papir, og som noget nyt har børnene to dage i august i år med mulighed for at synge om både sommerfugle og grøntsager i caféen.

Også sommerfuglene er at tema. Fredriksdals blomstrende enge, skove og græsarealer giver nemlig fine vækstbetingelser for de sarte skabninger, og det er muligt at følge deres transformation fra ydmyge æg til de smukkeste, flyvefærdige sommerfugle.

En anden nyhed er frokostvandringerne gennem køkkenhaven og den botaniske have, hvor appetitten bygges op i den friske luft, inden den afsluttes med dejlige sandwiches med de friske råvarer i caféen. Et andet højdepunkt er rosen-dagene på Fredriksdal friluftsmuseum.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar