søndag den 24. marts 2013

Oplev Bjäre-halvøens natur

Når du sidder og spiser et rart måltid med dagens fisk på frokostmenuen og har en uforstyrret udsigt igennem restaurantens store vinduer ud over de blå hav, føler du dig som en heldig kartoffel. To vigtige sanser – den du smager med, og den du ser med, bliver tilfredsstillet på én og samme tid. Nu og da føles det som om, naturen udenfor hiver og trækker i dig efter at blive udforsket. Nå, det herlige måltid skal nydes i et afslappet tempo, og så må det få vente, før vandrestøvlerne betræder de mange stier lige udenfor.

Hotell og Restaurang Hovs Hallar er stedet, I skal vælge, hvis I vil bo midt i de flotteste omgivelser med udsigt over Kattegats blå bølger. Her er bare så fredeligt og afslappet – og så vanvittigt smukt. Hovs Haller, som naturligvis har givet navn til hotellet, er en af Bjäre-halvøens virkelige perler. Her mødes Hallandsåsen og havet på em meget dramatisk facon med de rosafarvede, nøgne klipper, som en malerisk barriere mellem land og hav.

En tre kilometer lang sti gennem naturreservatet går øst for hotellet. Husk bare at tage solidt fodtøj på, for visse steder kan stien byde på udfordringer. Afsæt god tid til vandreturen, også fordi I uophørligt vil stoppe op og nyde naturen.

Selvfølgelig frister sommerhalvåret med lune temperaturer og mange lyse timer i døgnet. Halvøens to spændende byer, Båstad og Toreskov er værd at besøge. Båstad emmer af noget glamourøst, og det er ikke helt ved siden af. Den har i hundrede år været et attraktivt badested, og i nyere tid for tennis. Her findes nemlig den legendariske Centre Court, hvor store stjerner som Björn Borg, Stefan Edberg og Mats Wilander har dystet i Swedish Open. Lige ved siden af Centre Court ligger byens prominente Hotel Skansen med sit Kallbadhus ude i vandet, som du når til ad en pælebro.

Havefolket jubler
Blot et par kilometer fra Båstad vil alle haveentusiaster kunne få et par timer til at gå. Norrvikens Trädgårdar har aner hundrede år tilbage, da den unge Rudolf Abelin, som var uddannet gartner i slotshaven ved Rosenborg Slot i København, ville skabe en unik park her. Det lykkedes i høj grad. Den danske havekunstner Tage Andersen har i øvrigt i nyere tid sat sit moderne præg på haven.

Toreskov Badehus
Toreskov Badehus
Helt ude på halvøen spids ligger yndige Toreskov med sine smalle stræder, flankeret af små træhuse. Meget af livet i Toreskov centrerer sig omkring dens hyggelige gamle havn, hvor du kan slå dig ned ved en af fiskeforretningernes udendørsborde og spise friskfanget fisk. Også Toreskov er i dag blevet et attraktivt sommersted for mange, som kommer for at nyde byens og omgivelsernes mange tilbud, i sær med fokus på golf, strandliv, kunst, koncerter og de anerkendte egnsretter. Toreskov er nok mest kendt for Sveriges ældste badehus. Det gamle badehus fra 1875 tilbyder nu – dom fra det start – behandlinger med tangmassage.

Hallands Väderö og sælerne
Toreskov er udgangspunkt for sejlture til Hallands Väderö. Sejlturene herud begynder i reglen i løbet af maj, og det tager kun 20 minutter ud til øen. Her kan du gå ad smukke stier og med næsten sikker garanti se mange harer i fuldt firspring, eller du kan slå dig ned på en af de fine sandstrande. Eller du kan nyde synet af en af de store sælkolonier, som findes omkring øens klipper.

Det er slående, hvor hyppigt du ser skilte ved vejene, som fortæller, at her fås egnens bedste bær, marmelader, frugter, grøntsager, kyllinger, oksekød, frugtsaft, æblejuice, og et væld af andet spiseligt og drikkeligt. Prøv endelig at besøge nogle af disse mange gårdbutikker eller vejboder og provianter med lige netop jeres favoritter. Velkommen til Bjäre-halvøen.

Vejen til Hovs Hallar
  • Tag E6 mod Göteborg, og drej af mod Båstad. Fortsæt videre mod Toreskov ad vej 115 ca. 8 kilometer. Fortsæt gennem Hov og ti byen Ängalag, og følg skiltene til hotellet. Fra færgen hertil tager det ca. en times kørsel.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar