onsdag den 3. november 2010

Sydsverige for samlere

Sverige er et slaraffenland for antikkøbere, og her findes et hav af muligheder for at gøre et fund på loppemarkeder, gårdsauktioner og hos antikhandlere.

Sydsverige er ikke alene et af danskernes foretrukne feriemål med elge, skærgård og vidstrakte skove.

Sydsverige er også et eldorado for antik-interesserede og loppemarkeds-entusiaster. Næsten efter ethvert sving på landevejene møder man et skilt med loppis, som typisk henviser til en lade 200 meter henne ad en skovvej, hvor den lokale familie indretter et loppesalg med fantastiske fund, kuriosa og ikke mindst skrammel.

Men nok så interessant er gård-auktionerne, som er en unik svensk tradition, der opstod i 1600-tallet. Når både manden og konen på en gård eller et husmandssted har stillet træskoene, afholder de efterladte auktion over alle afdødes ejendele og løsøre, før ejendommen sælges.

Gård-auktionerne er ofte store tilløbsstykker med mange hundrede gæster, hele marker ryddet til parkering og næsten altid servering af kaffe, kage, pølser og letøl.

Men for de antik-interesserede, hvor selve jagten efter rariteterne ikke er den største del af glæden ved at gøre gode fund, er der også mange gode steder at besøge i Sydsverige. Steder, hvor antikviteter, kuriosa og lopper er samlet og sat til salg under mere ordnede forhold. Sådan et sted er Lillstugan Antik i Småland.

Tæt ved den meget besøgte og stemningsfulde café og butik Teboden i Stockhult ligger en hyggelig og gammel gård på en lille bakke. Her har 41-årige Trine Hird-Bay drevet Lillstugan Antik i ni år. Lillstugan strækker sig over en lade og en smuk gammel tjenestebolig, hvor danske Trine Hird-Bay flyttede ind for 20 år siden, da hendes mand fik arbejde i Sverige.

De seneste år har hun oplevet, hvordan danske husejere i området vil indrette sig svensk med den gamle landlige stil, og i sommermånederne er det mest danskere og tyskere, som handler.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar