torsdag den 11. november 2010

Store oplevelser i Store Mosse

Svenskerne er med god grund stolte af deres fantastiske natur, og vores broderland har en langt større tradition for nationalparker, end vi har herhjemme, hvor vi først for tre år siden fik den første af slagsen. I Sverige blev de første nationalparker indviet i 1909, og siden er der kommet 27 parker med fantastiske naturoplevelser.

En af de allersmukkeste nationalparker i det sydlige Sverige er Store Mosse i det vestlige Småland.
Store Mosse er med sit imponerende areal på 7.850 hektar Sydsveriges største højmose og det største sammenhængende moseområde udenfor Lapland, så det er ikke så underligt, at området har fået betegnelsen ”mosehavet”.

Det enorme moseområde indbyder til oplevelser i vaskeægte widescreen, som kun naturen selv kan gøre det. Moseområdet har cirka 40 kilometer stier, der snor sig gennem det smukke landskab, blandt andet på planker, der er lagt ud i den sumpede mosegrund, så man kan komme nogenlunde tørskoet tilbage. En anden mulighed er at tage med på en guidet vandring iført snesko, der har så megen opdrift, at man ikke kan synke ned i mosens mudder.

Parken har en yderst varieret flora og et rigt fugleliv med både nord- og sydskandinaviske ynglefugle. Store Mosse Nationalpark er således den vigtigste yngleplads for traner i Sydsverige. Derudover kan man blandt andet se fiskeørne, tårnfalke, lappedykkere, sangsvaner og en stor hættemågekoloni.

I parkens Naturrum kan nysgerrige lære meget om mosens fauna og de mange fugle, der kan ses på vandreturen eller fra et af parkens mange fugletårne.

Det er ikke tilladt at campere i nationalparken, men der er mulighed for overnatning i en af parkens tre hytter Kittlakull, Lövö og Svänö. Hos Värnamo Turiskbureau kan man booke en enkelt seng, et værelse eller en hel hytte.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar