Hvordan producerer du et lyn i et reagensglas ved hjælp af svovlsyre og husholdningssprit?
Eller skulle det være en vibrerende svamp eller en hjemmelavet blinkende lampe?
Eller har du lyst til at lave forsøg med luft, vand, laser og cykelhjul?
Eller at træde ind i en kæmpe sæbeboble, bestige en digital klatrevæg, opleve et vandkraftværk eller måske bare læne dig tilbage i den bløde stol i planetariet og kigge på stjernehimlen?
I Vattenhalle Science Center på Lunds Tekniske Högskola er alt muligt, for her inviteres gæsterne til at eksperimentere med naturvidenskab og teknik, når dørene hver lørdag åbnes for offentligheden. Resten af ugen er stedet, som er en oase for ethvert nysgerrigt legebarn, optaget af bookede besøg fra skoler i det sydlige Sverige.
Vattenhallen, som vel mest af alt trods sin mindre størrelse, kan sammenlignes med Eksperimentarium i Hellerup, blev åbnet for to år siden, i september 2009. Siden har mere end 25.000 børn, unge og voksne eksperimenteret på livet løs, og interessen for at besøge stedet øges måned for måned. Målet er 40.000 gæster i 2014, og alt tyder på, at det tal ikke er sat for højt.
Masser at kigge på
Stedet er nemlig fyldt med oplevelser, og masser at kigge på, lytte til og mærke på. Stedets studerende og forskere er altid til stede i hallen for at hjælpe og forklare, hvad der sker.
Underholdende og sjove eksperimenter for både børn, unge og voksne til at tænke over tingene, og genstandende i Vattenhallen er primært udviklet til at demonstrere den brede vifte af teknologi, som vi alle møder i samfundet.
Således er der i den store hal og så etableret et vandkraftværk, i en mørk del af hallen er det optiske eksperimenter, og for alle med drømme om, hvad der finders derude på den anden side af mælkevejen, er der også opført et planetarium.
Gavebutik med byggekits
Vattenhallen råder således over alt, hvad hjeret kan begære, og naturligvis er der også en gavebutik med byggekits, finurligt legetøj og spændende bøger.
Hallen, som rummer attraktionen, stammer fra 1960’erne, hvor den sammen med en mindre blev bygget af en professor i ingeniørvidenskab ved det tekniske fakultet. Den har tidligere være benyttet til modelstuder af havne, og forskerne byggede modeller af havnen i Ystad og industrihavnen i Helsingborg.Den lille hal, som stadigt eksisterer, blev brugt til brusende vand.I de to haller har man tillige studeret globale vandproblemer.
Ideen om et Science Center er ikke ny i en by, sommer rummer Skandinaviens største universitet samt Sveriges største forskerpark Ideon midt i Øresundsregionen, men det blev altså først i 2009, man kunne indvie centret med de mange interessante og spændende eksperimenter, der relaterer til den aktuelle forskning og teknologiske udvikling.
Oprindeligt dansk
Men der er meget, meget andet at opleve i den hyggelige universitetsby Lund, som sammen med Sigtuna er den ældste by i det nuværende Sverige. Lund var, som resten af Skåne, dansk fra begyndelsen. Den blev grundlagt som købstad af Knud den Store, som blandt andet lod indrettet møntværk i Lund.
Lund var for en kort periode under Erik Emune Danmarks hovedstad, og ingen konge kunne bestige den danske krone uden først at blive hyldet af skåningerne på Leerbecks høj, som i dag bærer navnet Sliparebacken.
Lund blev grundlagt omkring af år 990. I 1060 fik Lund sin første biskop, og i første halvdel af 1100-tallet byggedes den meget smukke Lund Domkirke, et kloster og flere mindre kirker. I 1104 blev Lund residensby for den danske ærkebiskop og blev herefter Danmarks vigtigste by med 3-4.000 indbyggere. I begyndelsen af 1300-tallet tabte Lund dog betydning i forhold til Malmø.
Lund Domkirke |
Rolig puls
I dag er Lund, ud over de mange uddannelsesinstitutioner og museer, industrimæssigt kendt for Tetra Pak som står for papirkartonerne til mælk og juice over hele verden. Ericsson har en udviklingsafdeling i Lund, og andre væsentlige industrigrene er medicinalbranchen, elektronik og forlagsvirksomhed.
Lund er en hyggelig by med masser af atmosfære, en rolig puls og mange grønne områder.
Og så er det også, trods de mange brostensbelagte gader, muligt at cykle i Lund, som absolut er et besøg værd. Med og uden legepladsen Vattenhallen Science Center.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar