lørdag den 30. april 2011

Kultur i Malmø efter alle kunstens regler

Skåne er rig på kulturelle tilbud for såvel kunstkyndige feinschmeckere som ferierende familier med børn.

Sverige er for mange danske turister lig med enestående naturoplevelser, som vi ikke kender magen til herhjemme. Men når efteråret bider sig fast med regn, blæst og kulde, søger mange af os indenfor i varmen, og her har broderfolket mindst lige så mange oplevelser at byde på som udendørs.

For den svenske kulturarv er bevaret efter alle kunstens regler. Der findes over 400 museer i Sverige fordelt over hele landet. Og danskere behøver ikke køre længere end til Malmø for at finde nogle af de mest interessante.

Seneste skud på stammen er en museum filial, som Moderna Museet i Stockholm åbnede i det centrale Malmø i fjord lige før årsskiftet.

Med åbningen følger det svenske museum trenden fra nogle af verdens mest berømte kunstmuseer.
Amerikanske Guggenheim har afdelinger i henholdsvis New York, Venedig, Bilbao og Berlin. Britiske Tate udnytter sit verdenskendte brand med museer i både London og Liverpool.

Spektakulære tider
Og hvis man skal tro kunstanmelderne, lever Moderna Museets nye, skånske filial i et tidligere elværk på Gasverksgatan få hundrede meter fra Stortorget i Malmø fint op til stockholmske ophavs velrenommerede omdømme.

Moderna Museet har en af Skandinaviens fineste permanente samlinger af moderne kunst, som skåningerne nu også har taget i mod med kyshånd. Næsten 5.000 besøgte afdelingen i Malmø i løbet af de to første dage efter museets åbning.

Under overskriften ”spektakulære tider” præges filialens første sæson i sær af amerikansk popkunst med udgangspunkt i 60’erne og blandt andre Andy Warhols berømte Marilyn Monroe-silketryk og fotografen Diane Arbus’ sort-hvide, tidstypiske portrætter.

Men året igennem byder museet også på skiftende særudstillinger. Og en lille café giver fin mulighed for at fordøje de mange kunstneriske indtryk, inden man igen begiver sig ud i Malmøs pulserende byliv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar