mandag den 25. april 2011

Lund - Middelalderby med spøgelsesguide

Dansk middelalderkultur i Skåne, som dengang tilhørte Danmark, kommer stærkt til udtryk i Lund nordøst for Malmø. I Lund arrangerer erfarne guider byvandringer med fortællinger fra historiens vingesus i det gamle danske bispesæde.

Den mere end 1.000 år gamle by blev grundlagt allerede omkring år 990, da Sven Tveskæg var Danmarks konge. Omkring et hundrede år senere blev Lund af paven i Rom ophøjet til ærkebispesæde for hele norden.

Lund var dengang Danmarks åndelige hovedstad. I 1100-tallet fandtes der ikke færre end 27 katolske kirker og klostre i Lund. Nogle år efter reformationen i 1536, hvor kan Christian III fængslede alle Danmarks katolske præster, blev næsten alle Lunds kirkelige bygninger revet ned. Kun domkirken og klosterkirken overlevede.

Siden da er et enkelt katolsk kloster gravet ud, restaureret og bevaret som museum. Men Lund har også flere andre bygninger fra middelalderen og dele af den gamle bymur, som minder om dengang, byen var Danmarks stolthed.

Efter adskillelige krige tabte Danmark definitivt Skåne til svenskerne i 1658. 10 år senere blev Lund universitet indviet med det hovedformål at ”forsvenske” de danskvenlige skåninge. Selvom Christian V knap 10 år senere i Slaget ved Lund prøvede at tilbageerobre Skåne, lykkedes det aldrig.

Lund er lige siden forblevet på svenske hænder. Men byen fremstår stadig som en vigtig del af Danmarks kulturhistorie. Og de guidede byvandringer i Lund fokuserer ikke kun på 1.000 års historiske fakta, byens arkitektoniske udvikling og de mest fremtrædende borgeres liv.

En såkaldt ’spøgelsesguide’ har specialiseret sig i at fortælle om bygninger og pladser i Lund, hvor der op i gennem den gamle middelalderbys begivenhedsrige historie med krige, by-afbrændinger og perioder med pest er foregået sære og uforklarlige hændelser, som kan få selv den mest koldblodige turist til at gyse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar