torsdag den 15. marts 2012

Loppemarked på Kullen

På det nordlige Kullen valfarter folk til et af de mere særpræget loppis – svenske loppemarkeder. Her er en parade af titusinder af genstande – alt fra damehatte til brugte søm og skruer. Er du bidt af loppemarkeder, så sæt kursen mod Tunnbygården, så får du valuta for pengene.

Sanserne kommer på overarbejde indenfor hos Tunnbygårdens Gemte Skatte. I den tidligere bondegård er der ikke en kvadratcentimeter, som ikke er udnyttet til de titusinder af genstande, der kan købes for alt fra en femme til 500 kr. Nævn en ting, som ikke findes her. Det liver svært. Kopper, glas, fade, bestik, tallerkener i alle former, farver og aldre. Selv en gammel kagedåse, sirlig dekoreret med små blå blomster på siderne. Eller brikspil fra dengang morfar var barn, og der ikke fandtes Gameboy og andre nutidige elektroniske adspredelser. Vi kanter os videre i det overvældende udbud af sager, og stopper op, da blikket falder på de skønne damehatte fra dengang oldemor var ung.

I det landlige Skåne
Vi befinder os et pænt stykke fra landevejen på det nordlige Kullen ude i den friskeste skånske muld. Omgivet af gule rapsmarker, saftige grønne enge og en frisk vind, som får skyerne til at rulle henover landskabet. Tunnbygård er en tidligere landbrugsejendom, men er i dag rammerne om et særpræget men meget charmerende loppis. Det kalder svenskerne deres loppemarkeder. Skåningerne er vilde med loppis. De findes over alt i landsdelen. Sjældent skal du køre mere end et par kilometer, før endnu et skilt viser vej til loppis. Tunnbygård er således et af talrige, men ikke uden grund et af de mere kendte, især fordi loppemarkedet er et kuriosum, men også på grund af den venlige betjening. Her vil du med stor sandsynlighed kunne få netop de ting, du måske har ledt med lys og lygter efter hjemme i Danmark, og til billigere penge, end herhjemme. Glem ikke at kursen på svenske kroner stadigt er rar for os.

Her er en særlig diffus duft af utallige gamle genstande samlet under samme tag. På den videre færd i denne oase af mangfoldighed finder du en gammel skrivemaskine. Ganske smuk i sig selv, og en fantastisk dekorativ genstand. Lige ved siden af den en harmonika af ældre dato. Måske instrumenter har skabt glæde og højt humør ved lokale bondeballer for mange årtier siden. Pudsigt som fantasien kan suse af sted, når du tillægger tingene hver sin egen historie. På en hylde står et magasin med LP-plader. Den forreste er ABBA-pladen Waterloo. Også den har haft sin mission, og har sikkert fået den tidligere ejers festdeltagere op på dansegulvet tilbage i 1970’erne. Tre-fire pa isskøjter, formentligt med 50 år på bagen, hænger ned fra loftet lige før døren, som føre ind til Cafe Lugnet, hvor du kan nyde en kop kaffe i møbler, som ikke just findes i IKEA.

En tilstødende lade gemmer også på hemmeligheder, I et hjørne i laden stor nogle kar med et arsenal af gamle brugte søm, skruer, møtrikker, hængsler og mange andre ting, som de færreste nok vil tro, der er afsætning for nu om dage. Men det er der åbenbart…

Ingen kommentarer:

Send en kommentar