fredag den 9. marts 2012

Rosariet på Fredriksdal

Rosariet på Fredriksdal er sådan et sted, du henter skønhed og glæde – komplet med stråhat, kurvetaske og notesblok, en solfyldt sommerdag.

En farvedrøm med torne
Fra hovedindgangen gå du ned ad den knasende grussti og ind til højre, hvor den farveopdelte rosenhave møder dig i en blød sky af blomsterduft. Haven er fire intense farvebombardementer, som et blomstrende Ludo-bræt: En skær hvid, en feminin rosa, en flot rød og en gnistrende gul drøm.

Lave tætte hække og gammeldags smedejernslåger adskiller de 4 haver, der er arrangeret som symmetriske bede med stier og kønne bænke til afslappet indsugning af stemning. For det er netop humlen: Du kan nøjes med at slentre omkring, sætte dig til rette og lade rosernes overflod forkæle din sjæl. Eller du kan vælge den flittige stil og studere skilte og hyben, notere ideer og latinske sortsnavne til planlægning af haven derhjemme. Eller krukken på din balkon. Og husk gartnerne på Fredriksdal hjertens gerne fortæller, mens de har fingrene i jorden.

Du bliver let helt væk i dine egne tanker i rosariet på Fredriksdal. Det er blot at træd ind i den historiske have, der tager dig gennem hele rosens kulturhistorie. Se den hvid-rosa busk, i plænen lige bag billetsalget: Det er ”Mumierosen” eller Rosa Ricaldi. Man fandt den, bundet i en fin krans, i en oldgammel ægyptisk grav. Her er også Apoteker roser, Damascenerroser, Bourbonroser og gamle kinesiske roser inde i midten, i store flotte krukker. Masser af sorter – tusindvis af forførende roser med hver deres historie.

Prøve endeligt turen ned af stien under de duftende buer, i den ene side af den historiske rosenpark. Her er forårets tulipaner veget for et flor af klatreroser, der blomstrer lige til den blå Funkia langs stien tager over. Det bliver ikke skønnere.

Gartnerens fem fif til din rosenhave
  1. Vil du have duft, så vælg gule, lyserøde og hvide roser. De røde dufter ikke.
  2. Roser i forskellige kulører adskilles flot med lave sommerblomster i hvidt eller limegult. Grågrønne toner er også smukt, som lammeøre eller Salvie Victoria, der er nemme at dyrke.
  3. Vil du omgive dine roser med sommerblomster, så vælg etårige, og fjern dem helt, når sæsonen er ovre.  For roser foretrækker, at jorden omkring dem er helt ren. Gartnerne på Fredriksdal forsøgte med flerårige sommerbloster, men de blev for store, og overtog scenen, takket være al den gode rosengødning.
  4. Vildroser bør plantes for sig selv, og ikke i samme bed som deres kultiverede fætre. Mange vildroser fortjener plads og luft, så de kan udvikle sig til smukke buske.
  5. Besøg Fredriksdal flere gange, når planlægger et rosenbed, for at opleve de sorter, du overvejer, i både sol og regn, og opleve, hvordan de udvikler sig over sæsonen. Det handler om at samle viden, før du vælger.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar