søndag den 2. januar 2011

Mora – Svenskernes langrendshovedstad

Det alpine skisportssted Gesundabjerget vil efter samme model som de alpine ”clinics” skabe langrends-clinics i nærliggende Mora, der er kendt som målbyen i det legendariske Vasaløb.

Vasaløbets oprindelse ligger næsten 500 år tilbage, da den svenske frihedskæmper Gustav Vasa i Mora forsøgte at samle mændene til kamp mod den danske overmagt. Mændene var dog tvivlende og kunne ikke blive enige, og til sidst drog en skuffet Gustav Vasa på ski mod Norges grænse i vest.

Inden længe nåede nyheden om, at danskerne slagtede de svenske folk i Stockholm, dog frem til Mora, og man besluttede sig for at sende sine bedste skiløbere ud for at lede efter Gustav Vasa i historiens første Vasaløb.

Mora er kendt af alle svenskere
Mændene fandt ham i området omkring Sälen og overtalte ham til at komme tilbage til Mora og lede deres modstandskamp. To et halvt år senere, i 1523, blev Gustav Vasa valgt til konge af Sverige, og ca. 400 år senere blev det først Vasaløb, som vi kender det i dag, afholdt for at mindes Gustav Vasa.
Lige siden har Mora været målby for det legendariske Vasaløb, og derfor kender alle svenskere byen, Ikke mindst dem, som har interesse for langrend. Men for udenlandske langrendsentusiaster er byen måske knap så kendt.

Topprofessionel undervisning
Det vil ejeren af det alpine skisportssted Gesundaberget nu lave om på. Han har købt langrendsstadion og langrendshotel i Mora, og denne vinter vil han starte langrends-clinics efter samme model, som de succesfulde alpine clinics ”Carving Clinic” og ”Racing Clinic” på det alpine skicenter på det nærliggende Gesundaberget.
Essensen af ideen om de forskellige ski-clinics, både alpint og langrend, er at tilbyde professionel undervisning til øvede skiløbere, men ikke kun eliten.

Der skal også være plads til fritidsentusiasterne og meget gerne nogle, som kommer fra andre steder end Sverige.

OL-vinder som lærer
Ligesom i de alpine-clinics bliver det topprofessionelle folk, som skal stå for undervisningen på de nye langrends-clinics

Den dobbelte OL-sølvvinder fra legene i Vancouver i 2010 Anna Haag samt World Cup-løberen Emil Jönsson er blevet tilknyttet projektet i den kommende sæson, der begynder midt i december.
Vasaløbet kommer naturligvis også til at spille en central rolle i forbindelse med den nye satsning. Det 90 kilometer lange løb køres hvert år den første søndag i marts, i 2011 er det den 6. marts, og der vil i ugen op til være mulighed for at deltage i et særligt forberedelsesprogram.

Det først Vasaløb i 1922 havde 119 deltagere. Interessen for løbet eksploderede i 1960’erne og 1970’erne, hvor over 15.000 skiløbere stillede til start.

Siden er Vasaløbet bare vokset og vokset, og der er kommet tilbud til alle, der ønsker at være en dal af den store begivenhed.

Mange forskellige løb
Således findes der to 30 kilometer lange løb, KortVasan og TjejVasan, sidstnævnte er kun for kvinder.
Der er også BarnVasan og UngdomsVasan på 3, 5, 7 eller 9 kilometer samt HalvVasan, der, som navnet antyder, er et halvt Vasaløb og altså 45 kilometer. Ligeledes er der StafettVasan på 9, 14, 19 eller 24 kilometer og et SkejtVasan, hvor der køres i fri stil på 30 eller 45 kilometer.

Alle disse begivenheder finder sted i ugen op til det originale Vasaløb, og der er således rig mulighed for, at hele familien kan kombinere en langrendsskiferie i Mora med deltagelse i en variant af Vasaløbet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar